Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Aspiring to a Universal Human Nation

Campaign promoted by

Endorse the Humanist Document

Today more than ever, there is a need for a New Humanism.

The world needs a New Universalist Humanism which:

1. Establishes the human being as a value and key interest;

2. States the equality of all human beings;

3. Recognizes personal and cultural diversity;

4. Promotes the development of knowledge beyond conventional ‘truths’;

5. Defends freedom of thought;

6. Rejects violence.

Endorse the Humanist Document to give voice to the

New Universalist Humanism!

Οι ανθρωπιστές Θέτουν το βασικό πρόβλημα: να ξέρουμε αν θέλουμε να ζήσουμε και, αν ναι, να αποφασίσουμε κάτω από ποιες συνθήκες

Ανθρωπιστικό 'Εγγραφο

Οι ανθρωπιστές είναι γυναίκες και άντρες αυτού του αιώνα, αυτής της εποχής. Αναγνωρίζουν στον ιστορικό ανθρωπισμό τις ρίζες τους και εμπνέονται από τις συνεισφορές ποικίλων πολιτισμών, όχι μόνο εκείνων που αυτήν τη στιγμή κατέχουν μια κεντρική θέση. Είναι, επίσης, άντρες και γυναίκες που αναγνωρίζουν ότι αυτός ο αιώνας κι αυτή η χιλιετηρίδα πλησιάζουν στο τέλος τους κι έχουν στόχο έναν καινούριο κόσμο.

Οι ανθρωπιστές αισθάνονται ότι η ιστορία τους είναι πολύ μακριά και το μέλλον τους ακόμα μακρύτερο. Με αισιοδοξία και πίστη στην Ελευθερία και στην Κοινωνική Πρόοδο, εστιάζουν στο μέλλον, ενώ αγωνίζονται να ξεπεράσουν την γενική κρίση του σήμερα.

Οι ανθρωπιστές είναι διεθνιστές, επιδιώκουν ένα παγκόσμιο ανθρώπινο έθνος. Κατανοούν τον κόσμο στον οποίο ζουν ως μια ενιαίο σύνολο και ταυτόχρονα δρουν στο άμεσο πε ρ ιβ άλλον τους. Δεν επιθυμούν έναν κόσμο ομοιόμορφο, μα έναν κόσμο ποικιλόμορφο: ποικιλόμορφο στα έθνη, τις γλώσσες και στα έθιμα. Ποικιλόμορφο στην τοπική και περιφερειακή αυτονομία. Ποικιλόμορφο στις ιδέες και τα ιδανικά. Ποικιλόμορφο στα πιστεύω, Θρησκευτικά ή άλλα. Ποικιλόμορφο στην εργασία και στη δημιουργικότητα.

Οι ανθρωπιστές δε θέλουν αφέντες, δε Θέλουν διευθύνοντες, ούτε αρχηγούς και δεν αισθάνονται εκπρόσωποί ή αρχηγοί κανενός.

Οι ανθρωπιστές δε θέλουν ένα συγκεντρωτικό κράτος, ούτε ένα παρακράτος που να το αντικαθιστά.

Οι ανθρωπιστές δε θέλουν αστυνομικές δυνάμεις, ούτε οπλισμένες ομάδες που να τις αντικαθιστούν.

Όμως, ανάμεσα στις ανθρωπιστικές επιθυμίες και στις πραγματικότητες του σημερινού κόσμου, έχει υψωθεί ένας τοίχος. “Εχει λοιπόν φτάσει η στιγμή να το γκρεμίσουμε. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητη η ένωση όλων των ανθρωπιστών του κόσμου

The arguments of the Humanist Document

1. Το παγκόσμιο κεφάλαιο

Ιδού η μεγάλη παγκόσμια αλήθεια: το χρήμα είναι το παν. Το χρήμα είναι κυβέρνηση, είναι νόμος, είναι εξουσία. Είναι, βασικά, επιβίωση. Όμως είναι επίσης Τέχνη, είναι Φιλοσοφία, είναι Θρησκεία. Τίποτα δε γίνεται χωρίς χρήμα, τίποτε δεν είναι δυνατό χωρίς χρήμα. Δεν υπάρχουν προσωπικές σχέσεις χωρίς χρήμα. Δεν υπάρχει οικειότητα χωρίς χρήμα. Ακόμη και η ήρεμη μοναξιά εξαρτάται από το χρήμα.

Όμως, η σχέση μ’ αυτήν την «παγκόσμια αλήθεια» είναι αντιφατική. Οι πλειοψηφίες δε Θέλουν αυτήν την κατάσταση πραγμάτων. Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά στην τυραννία του χρήματος. Μια τυραννία που δεν είναι αφηρημένη, γιατί έχει όνομα, εκπροσώπους, εκτελεστές και καθορισμένες μεθόδους.

2. Τυπική δημοκρατία και πραγματική δημοκρατία

Οριστικά καταστράφηκε το κτίσμα της δημοκρατίας μετην κατάρρευση των κύριων βάσεών της: της ανεξαρτησίας ανάμεσα στις εξουσίες, της αντιπροσώπευσης και του σεβασμού στις μειοψηφίες.

Η θεωρητική ανεξαρτησία ανάμεσα στις εξουσίες είναι ένα ψέμμα. Αρκεί να αναζητήσουμε στην πρακτική την προέλευση και τη σύνθεση καθεμιάς από αυτές, για να αντιληφθούμε τις στενές σχέσεις που τις συνδέουν. Δε Θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Αποτελούν μέρος ενός ίδιου συστήματος. “Ετσι που οι συχνές κρίσεις που οφείλονται στην επιβολή της μιας εξουσίας σε άλλη, στις υπερβάσεις λειτουργιών, στη διάβρωση και στην αρρυθμία, αντανακλούν τη συνολική, οικονομική και πολιτική κατάσταση μιας δεδομένης χώρας.

3. Η ανθρωπιστική Θέση

Η δράση των ανθρωπιστών δεν εμπνέεται από Θεωρίες για το Θεό, τη Φύση, την Κοινωνία, ή την Ιστορία. Ξεκινά από τις ανάγκες της ζωής, που συνίστανται στην απομάκρυνση του πόνου και στην κατάκτηση της χαράς. Όμως, η ανθρώπινη ζωή προσθέτει στις ανάγκες την πρόβλεψη για το μέλλον, βασιζόμενη στην εμπειρία του παρελθόντος και στην πρόθεση να βελτιώσει τη σημερινή κατάσταση.

4. Από τον αφελή στο συνειδητό ανθρωπισμό

Στην κοινωνική βάση, στους τόπους εργασίας και κατοικίας των εργαζομένων, ο Ανθρωπισμός πρέπει να μετατρέψει την απλή διαμαρτυρία σε συνειδητή δύναμη που να κατευθύνεται στη μετατροπή των οικονομικών δομών.

5. 0 αντί—ανθρωπισμός

Καθώς οι δυνάμεις που κινητοποιεί το μεγάλο κεφάλαιο οδηγούν στην ασφυξία τους λαούς, εμφανίζονται παράλογες Θέσεις που αρχίζουν να αποκτούν δύναμη, εκμεταλλευόμενες αυτήν την άσχημη κατάσταση και κατευθύνοντάς την προς ψευδείς ενόχους. Στη βάση αυτών των νεοφασισμών βρίσκεται μια βαθιά άρνηση των ανθρώπινων αξιών.

6. Τα μέτωπα της ανθρωπιστικής δράσης

Μετην πρόθεση να γίνει ένα κοινωνικό κίνημα ευρείας βάσης, οι ανθρωπιστές οργανώνουν μέτωπα δράσης στους χώρους εργασίας, στις γειτονιές, στους διάφορους συλλόγους και κοινωνική δράση σε πολιτικούς, περιβαλλοντικούς και πολιτισμικούς οργανισμούς. Μ’ αυτόν τον τρόπο, δημιουργεί συνθήκες ενσωμάτωσης για τις διάφορες προοδευτικές δυνάμεις, ομάδες και άτομα, χωρίς αυτά να χάσουν την ταυτότητά τους, ούτε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Ο στόχος αυτού του κινήματος συνίσταται στο να επηρεάσει όλο και μεγαλύτερους τομείς του πληθυσμού και να καθοδηγήσει με τη δράση του την κοινωνική μετατροπή.